Welke stijlen brocante zijn er ?

Bij sommige interieurstijlen is het overduidelijk om wat voor stijl het gaat. In het geval van een design interieur kun je de spreekwoordelijke plank nauwelijks misslaan. Waar het vaak wat moeilijker wordt, is bij een landelijke stijl en een brocante interieur. Want wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen deze twee woonstijlen? Op het eerste gezicht lijken deze interieurstijlen wellicht veel op elkaar. En dat is niet eens zo’n rare gedachte, want bij zowel de landelijke stijl als een brocante interieur wordt veelal gebruik gemaakt van dezelfde soort materialen. Toch zijn er wel degelijk verschillen. In dit artikel geven we je graag woonideeën en laten we je interieurinspiratie opdoen voor deze twee woonstijlen.

Landelijke stijl en brocante interieur: de overeenkomsten

Bij zowel de landelijke stijl als een brocante inrichting zie je vaak veel wit terugkomen. Qua materiaalsoorten is hout in beide stijlen erg populair en krijg je al gauw een erg knusse uitstraling. Zowel de landelijke stijl als een brocante inrichting geven veel sfeer aan de ruimte. Of dit nu om de woonkamer, slaapkamer, hal of keuken gaat.

Landelijke stijl en brocante interieur: de verschillen

Alhoewel je bij zowel de landelijke stijl als een brocante interieur veel hout ziet, is er toch wel een groot verschil: bij een brocante woonstijl gaat het vaak om afgebladderde verf in plaats van mooie, egale meubels. En alhoewel je bij beide leuke woonaccessoires tegenkomt, kom je bij een brocante inrichting meer tierelantijntjes tegen dan bij een woning in de landelijke stijl. Kort gezegd, is de landelijke stijl ‘nieuwer’ ingericht dan de brocante stijl. Waar meubels en woonaccessoires bij een landelijk interieur mooi zijn afgewerkt, zie je bij brocante woonaccessoires vaak dat het in verroest ijzerwerk of hout met afgebladderde verf is. En ondanks dat we net aangaven dat een overeenkomst tussen deze twee woonstijlen is dat je bij beide vaak wit tegenkomt, hoeft landelijk niet per se wit te betekenen. Dit laatste is een veel voorkomende misopvatting.

De landelijke stijl en brocante stijl gaan prima samen. Toch zijn er wel verschillen. Wil je je per se op één stijl richten, dan zal je de hiervoor genoemde verschillen toch in je achterhoofd moeten houden. Maakt het je niet uit dat in jouw inrichting twee stijlen te bekennen zijn, dan kun je ze dus zonder zorgen prima combineren. Wil je online woonaccessoires bekijken en meer wooninspiratie opdoen voor de landelijke stijl, dan kun je wellicht interieurideeën opdoen bij het merk Riverdale. Op Brocante bij de Buren zijn allerlei leuke woonaccessoires in hout te bekijken. In de collectie van Brocante bij de buren vind je ontzettend veel keuze voor iedere ruimte van je huis.

Foto’s en teksten: Annie Sloan Europe