Wat is brocante ?

Brocante wil zeggen: tweedehands meubels die zichtbaar gebruikt zijn. De verf bladdert misschien een beetje, waardoor onderliggende verflagen zichtbaar worden. Een tafel staat misschien niet helemaal recht op vier poten. Een kast die niet perfect sluit of een stoel waarvan de zitting wat versleten is.

Brocante zorgt voor een ongedwongen sfeer in huis want als de meubels niet perfect netjes zijn, hoeven wij dat ook niet te zijn! Brocante is niet verfijnd; het mag best wat boers zijn. Hout hoeft niet glad geschuurd en gepoetst te zijn; een ruwe afwerking is ook goed.

Brocante is geen antiek. Antiek is serieuzer en wordt gerestaureerd als er iets mis mee is – bij brocante worden oneffenheden juist bejubeld! Hoe meer verf eraf bladdert, des te mooier het product.

Nieuw brocante lijkt misschien een vreemde term. Als het over nieuw brocante gaat, praat je over meubels en accessoires die nieuw zijn gemaakt maar in een oude stijl. De verf is op de randen doorgeschuurd en de afwerking hoeft niet per se perfect te zijn. Nieuw brocante kan een oplossing zijn als je het belangrijk vindt dat je meubels of accessoires voldoen aan de eisen van deze tijd: dat de deuren goed sluiten, de lades soepel lopen en de tafel niet staat te wiebelen.